Skyview

Simple and Striking

A sustainably designed chalet bungalow dramatically enhances a site within the Green Belt

Skyview More

What We Propose

Our client wished for a bespoke house to call their forever home on a site within Ongar close to where they grew up. They purchased the plot within the Essex Green Belt with planning approval for a traditional bungalow with neutral design and environmental credentials.

We were given the freedom to design a truly special home of contemporary style that not only responded better to the site, was  hugely beneficial for the environment over the previously approved scheme, working hard within the budget set.

Creative interplay between site, traditional building form and features, including strong materials,  created a striking, high-quality design that will exist in harmony with its rural setting. This new home incorporates vaulted ceilings and selective openings to maximise views of the landscape and sky throughout whilst ensuring total privacy due to the selective positioning. Sustainable SIPs construction and innovative renewable technologies collaborate to achieve a highly sustainable home for our client.

Another project in which we have successfully achieved a highly sustainable house of SIPs construction is Mole End set within the New Forest National Park.

  • Location
    Ongar, Epping Forest
  • Size
    175 square meters
  • Status
    Planning Under Consideration
  • Cost
    Undisclosed

A connection between building and the surrounding landscape was a key client requirement along with modern family living with clear distinction between public and private spaces. The drama unfolds as you walk through the entrance hall towards the open plan kitchen dining space to the rear, experience the open-vaulted ceiling with a 7m high ridge and an apex skylight. The space has been subtly divided from the cosy living room, with both areas enjoying direct interaction to one another as well as to the outdoor garden via contemporary openings.

Other rooms include; four bedrooms, three of which are accessible to the ground floor and a master suite in the roof space with walk-in wardrobe and stunning views across the rolling fields beyond. New landscaping to the front with permeable resin bound finish and planters to provide privacy to ground floor bedrooms. To the rear, a semi-covered south facing terrace with bioethanol firepit off the living spaces will be enjoyed throughout the year.

 

A simple material palette of white render, anthra zinc standing seam cladding and timber cladding, complements the building’s simple form and gives it a modern feel and acts as a nod to architecture often found in rural locations.

The client is as passionate about sustainable design as we are and Skyview is proposed to be built from SIPs (structurally insulated panels) for its lightweight, offsite construction, using 35% less timber than traditional construction. Heated through air source heat pump technology and powered with carefully located PVs to maximise return, the whole design is driven through sustainable consideration and sensitivity.

Skyview Design Features

  • Contemporary style building form
  • Considered window openings for sustainable fabric first design
  • Contemporary material palette of zinc, render and inserts of natural timber
  • Sustainable features include –  SIPs construction, rainwater harvesting tank, PV panels, Air Source Heat Pump, electric car charger

The Existing Site

More
Menu