Ducketts Mead

Residential

Like our clients, when we saw this 1960s house we were immediately captivated.

Ducketts Mead is situated on a floodplain close to the River Stort. Our brief was to extend the quirky building to accommodate a new kitchen and lounge-diner, allowing for a re-configuration upstairs, too. We were also tasked with the construction of a stand-alone professional photography studio in the garden.

Ducketts Mead

What We Did

When designing the ground floor extension and the studio – which stretches out perpendicular to the original building – we ensured the roof line was mirrored by the position of the garden studio. This helped to form a visual link between the two buildings.

By re-imagining the layout of the second floor, we created a master bedroom with its own ensuite, a lounge and further bedroom. The second storey now offers views across the green living roof of the ground floor extension, and towards the newly built garden studio.

  • Location
    Roydon, Essex
  • Status
    Completed October 2015
  • Cost
    Undisclosed

Design Features

  • Created external feature stone wall on the extension, which adds aesthetic texture and individuality
  • A glazed corner with an overhang, plus doors that open out onto the garden provide an architectural feature
  • Windows at the front and back were replaced with feature units, offering aesthetically appealing clean lines, as well as improved visibility of the garden
  • Feature lighting on the outside
  • Continuous flooring from inside to out creates an seamless flow between spaces
  • On the main building, we over-clad the external walls with timber slats to replace tired concrete tiles

"Our client spotted something special when they purchased this property, but needed help to understand how best to realise its full potential. Through much early development, a modest ground floor extension was proposed, which I believe not only created the missing piece to the house in terms of aesthetics, but also functionally.

A key inspiration for the project was the surrounding grounds and how to ensure key views were enjoyed in very different ways when inside the house.

I particularly like how the stained pine cladding turned out; I feel it truly revives the existing house."

James Mors, Associate Director

Garden studio

Inside
More
Green living roof

Featured in

Menu