Haven House

Children's Hospice

Appointed by a local children’s hospice charity, this was a demanding project close to the hearts of all who worked on it, at the practice through to suppliers and contractors

Haven House More

What We Created

The new structure, annexed to the hospice’s existing listed building, was to provide much needed consultation rooms, flexible lecture/teaching spaces, a music therapy room (supplied by the Amy Winehouse Foundation), a new reception area and further office facilities.

The annexe was created with a sense of real achievement in establishing such a modern architectural building, but also in understanding the significance of the building in providing improved facilities for the children and their families.

  • Location
    Woodford Green, Essex
  • Size
    540 square metres
  • Status
    Completed July 2014
  • Cost
    £415,000 (Dept of Health Grant)

Haven House Design Features

  • The annexe is separated from the Voysey Architecture of the main building by a glazed link, which not only delineates the architectural periods but allows natural light to flood the internal circulation corridor below.
  • The cedar shingle cladding and sedum ‘living green roof’ was in direct response to the context the building sits within, nestled between the surrounding Epping Forest and the locally listed White House.
  • The timber-clad exterior also met the brief to provide a tranquil retreat for the children and their families.
  • This demanding build was completed within 14 months to adhere to Department of Health funding criteria.
  • This project has been shortlisted for a number of architectural awards and participated in the Open House London Festival 2014.

Featured In

Awards

Royal Institute of Chartered Surveyors
New London Architecture

Clear Architects was Highly Commended at the RICS East of England Awards for its work on Haven House.

Haven House was highly Commended by the New London Architecture (NLA) Awards in 2015.

Menu