The Yard

Aspirational Design

Our proposal seeks to reinvigorate a brownfield site in East London via the construction of three beautifully-designed dwellings.

The modern industrial design works in harmony with the tight urban plot, establishing a scheme that will complement the neighbouring properties and enhance the overall street scene.

The Yard

What We Propose

Our design proposal for this brownfield site in East London seeks to reinvigorate the plot via the creation of three attractive architecturally-designed dwellings.

Since the demolition of the factory that originally occupied the site, the tight dimensions and awkward shape of the plot mean that it has been left undeveloped. As a result, the land has deteriorated. Our plans seek to reinvent the space via the construction of three eye-catching residential units that will complement the street scene of this leafy neighbourhood in East London.

The roof and 2 external walls of the factory were demolished years ago, resulting in an open yard that is closely bound by neighbouring 2-storey properties. 4m-high brick walls were left behind, spring boarding the concept, and have been integrated into the new design to make full use of the site.

Other eye-catching projects that involve the redevelopment of commercial property include our Coborn House scheme.

  • Location
    Leyton, East London
  • Size
    50+ square metres per unit
  • Status
    Planning application granted
  • Cost
    Undisclosed

Our proposal seeks to reinstate some of the original factory-style features, and includes an entrance that from the street appears to lead into an industrial building. However, the gate will now lead to a cluster of three modern homes.

From a design perspective, one of our top priorities was to establish a scheme that complements the urban setting rather than overwhelming it. Our carefully-crafted strategy has resulted in a non-intrusive design in which the dwellings are of a lesser scale than the previous factory.

The new dwellings will principally be single-storey, with mezzanine levels inside to accommodate bedroom quarters.

We were keen to avoid creating a pastiche copy of the neighbouring period properties, as these would not have maximised the space available on the site. As a result, the scheme exudes an attractive modern aesthetic that is also largely informed by the architecture of the original factory.

The removal of the once-scruffy yard will also improve the outlook for neighbouring homes.

Design Features

  • Dark steel cladding, with timber inset detailing, has been incorporated in the exterior materials palette as a nod to the site’s factory heritage
  • The original factory walls, which have been retained, will be integrated into the design
  • A green roof system provides an attractive visual to surrounding neighbours
  • Each dwelling will feature floor-to-ceiling windows overlooking their courtyard and gardens, ensuring the interiors of each house will be bathed in natural light
  • Inside, a mezzanine level will provide bedroom space for occupants in 2 of the units
Menu