The Substation

Gainsborough Road in Leytonstone is a predominantly residential area that is characterised by different architectural styles.  The former substation has been used for many years as a warehouse, latterly selling curtains & blinds.

The solid brick-built structure, with its interesting industrial heritage, lent itself to a high quality residential development. This would introduce much-needed additional housing to the area and improve roadside aesthetics with an exceptional design and precise detailing.

The Substation

What We Propose

The structure of this former substation had a strong utilitarian character, from which our design was developed. By retaining the existing heavy internal walls we could provide a mix of apartments, whilst preserving the original fabric of the building.

The accommodation comprises three one-bedroom apartments, five two-bedroom units and one three-bedroom dwelling.  The design focuses on maximising the size of each unit and providing additional desirable elements, including a private garden, balcony or terrace to each apartment and large window apertures that will flood internal spaces with light.

Externally, the design focuses on complementing the industrial feel of the building, with dark grey framed aluminium windows and the addition of steel-like cladding and timber inserts. The design provides an architectural statement within this part of Leytonstone, encouraging more well-designed architecture in the area.

  • Location
    Leytonstone, London
  • Size
    449 square metres
  • Status
    Planning Approval Granted 2018

Design Features

  • Existing structure and internal fabric retained and integral to the interior design of the building
  • All habitable rooms located on the edge of the building to make the most of the natural light, whilst bathrooms, stairs, hallways and lifts are concentrated within the centre of the building
  • Large window apertures have been incorporated
  • Dark aluminum window frames will used to complement the industrial feel of the building
  • The new materials used on the facade have been selected to emphasise the building’s industrial heritage
  • Creation of substantial cycle facilities, including space for helmets and clothing, to support affordable green transportation
Menu