Sussex House

Residential

Our design proposal will transform a first-floor roof terrace via the addition of new landscaped elements and a glass garden room.

This fine example of modern architecture will add to the aesthetic appeal of this 1960s home and boost the privacy level of neighbouring residences.

Sussex House

What We Propose

Our proposal will enhance the visual allure of this residential rooftop terrace via the construction of a glass garden room.

Like many other houses on the road, this detached 1960s property is of an individual style and design. It is located on a sought-after street a short stroll away from Loughton town centre. Situated on a generously-proportioned rectangular plot, the house features a dark brick finish and mature landscaping schemes to the front and rear. These established areas of greenery will be retained to provide an attractive backdrop for the rooftop terrace.

  • Location
    Loughton, Essex
  • Size of roof terrace
    95 sqm
  • Status
    Planning permission granted
  • Cost
    Undisclosed

The construction of a new covered zone will provide a space for occupants to relax and enjoy the outdoors. This removes the need for a fabric gazebo to be erected.

Our proposal was largely inspired by the architecture of the existing dwelling. It represents an exciting modern addition. The new structure is of a suitable size and will sit comfortably with the scale of the original property. As a result, it will complement the form of the building when viewed from the street scene rather than detract from it.

The subtle and stylish cube structure will be formed from a powder-coated pergola frame. Obscured Reglit glass will be used on the side elevations to block out views, thus reducing overlooking onto neighbouring properties. Dense bamboo screens will be incorporated to introduce an element of greenery to the roof terrace. These partitions will also enhance the sense of privacy to both occupants and neighbours. No internal changes will be made to the property.

Our Southwell Grove scheme also features modern landscaped zones in the form of two courtyard, which both provide an outdoor area for residents to enjoy.

Design Features

  • The aesthetic of the Reglit garden room is inspired by the main house, which features cubist proportions
  • Bamboo screens will be incorporated to add a landscaped element to the roof. They will also enhance the sense of privacy enjoyed by nearby dwellings
  • Fresh landscaping on the rooftop terrace will complement the dark brick exterior of the house, as well as the existing greenery to the front and rear of the property
Menu