Millers

Aspirational Design

We have proposed a design for the transformation of this ex club house, which is situated on the former Millbrook Golf Course in an area of Green Belt, into a stunning new home.

 

Millers

What We Propose

Our design proposal for the partial demolition and remodel of this former club house seeks to transform the building into an exceptional example of residential architecture; an upgrade from its initial conversion in 2012.

A key part of our brief was to provide additional living accommodation over 2 floors. Alterations have been thought through carefully to allow the house to sit beautifully in its rural situation; yet capitalising on the views of the London skyline.

We have carried out a number of stunning contemporary remodelling schemes, such as Ducketts Mead and Forest View.

  • Location
    Hertfordshire
  • Size
    954 square metres
  • Status
    Planning application submitted
  • Cost
    Undisclosed

We have taken a modern approach to the design, enabling us to create a unique scheme that responds directly to the plot.

At present, the house features a large pitched roof area with gable features, resulting in an inefficient use of floor space. Our proposal seeks to replace this structure with a low-slung platform roof that will better utilise the space, whilst retaining the same ridge height.

The new roof profile will feature extenuated overhanging eaves, which will produce an attractive shadowing effect as the sun moves across the sky throughout the day.

One of our top priorities, in terms of aesthetics, has been to create a design that enhances the Green Belt setting. We have responded to this aspect of the brief by reducing the form of the structure so the house is integrated more subtly into the landscape.

The partial demolition of the building will provide a greater space between the house and homes nearby, so neighbours can enjoy a new feeling of openness and pleasant vistas across the previous golf course. Our proposal also includes the repositioning of the driveway so that cars are parked out of sight of the countryside beyond; as well as providing an enhanced entrance experience to the property.

Design Features

  • Natural exterior finishing materials have been proposed to complement the greens and browns of the rural setting
  • On the ground floor, large expanses of glass will be broken up with narrow profile stippled stone
  • Slate pavers will be used for the patio area overlooking the lake, uniting the landscaping with the built form of the house
  • Vertical timber cladding will be used on the first floor and feature areas to the ground floor
  • The platform roof fascia will be finished in timber
  • Large windows will be positioned to maximise views across the pond, the valley and the London skyline

"With its utterly stunning setting, this intriguing property wasn't living up to its potential. Despite its conversion into a home, it still somehow ended up looking like a clubhouse. A complete overhaul will see the house reborn.
This remodel is no mere facelift. The internal changes are very exciting, especially the new first floor level with its luxurious master suite and wonderful views.
That these changes were approved by planners on a Green Belt site is a testament to the quality of design."

Melanie Clear

Menu