Hill Road

Residential

Replacing an existing 1950s bungalow on the site, we created this stunning modern 3-storey home, re-positioning the building to maximise views over the surrounding Essex Green Belt and London skyline in the distance.

The Sunday Times featured the innovative blend of glazing, design and topography of this new build in its ‘Framing the View’ feature.

Hill Road

What We Did

The elevation of this plot provided a stunning viewpoint of the surrounding Essex countryside and London skyline – however the original bungalow simply didn’t do it justice.

Drawing from the site’s topography, our vision was to create a 3-storey building that encapsulated the most amazing views of the London skyline from every available vantage point, while still sitting contextually with the neighbouring building.

The resulting design is a modern take on open-plan living, providing flow and privacy for a multi-generational home.

  • Location
    Theydon Bois, Essex
  • Size
    427 square meters
  • Status
    Completed December 2014
  • Cost
    Undisclosed

The main entrance is angled, creating space for a central feature staircase housed within a render wrap/slate facade. This is flooded with natural light from the glazed curtain walling to make a dramatic entrance to the property.

The split-slate cladding provides a textured feature to the entrance and relates to the black slate roof of the property, tying the colour palette together.

We used a  simple selection of materials to complement the new build’s unique form, creating a stunning piece of architecture.

This project is our first new-build home using high-performance SIPs (structured insulated panels) construction.

Original bungalow

Converted bungalow site developed into a large three story property.
More

Design Features

We moved the accommodation to the side elevation that overlooks fields and the central London skyline. This view had previously been closed off by the original building’s orientation.

  • Bright, 3-storey atrium to the entrance foyer
  • Open-plan living
  • Contemporary interior detailing throughout

 

  • Materials palette included render, aluminium windows, and a 3-storey stone entrance strip alongside a curtain wall of the same height
  • Heat recovery system installed
  • Structural insulated panels were used as the construction system. Its innovative use on this build won Gold for our supplier, SIPCO, at the Structural Timber Awards 2016
  • Stepped internal floors creating defined living zones, without breaking the flow through the property
Property featured in Grand Designs magazine

Property featured in Grand Designs magazine

"Located on the Essex Green Belt, the owners wanted to make the most of the surrounding views."

Grand Designs February 2017

2 nd
floor

More

A master suite with vaulted ceilings provided an opportunity to introduce unique angled windows, matching the pitch of the roof and balcony.

The bespoke windows also frame the view from different vantage points.

By using picture windows creatively, we unlocked amazing views towards London. This image was used in The Sunday Times article, ‘Framing the View’.

"When designing a residential space, the type and size of windows and doors is important, as they set the tone for the whole project.

In planning Hill Road, I used differing window placements to create drama and a harmonious symmetry of internal design, as well as to maximise the stunning views. The dining level benefits from full-height glass, while five tall, slim windows in the kitchen and living areas offer symmetry inside and out."

James Mors, Associate Director

Featured in

Awards

Structural Timber Award

Clear Architects’ 40 Hill Road residential project won Gold for their supplier SIPCO at the Structural Timber Awards 2016.

Menu