Haven House

Commercial

This project was for a children’s charity, which appointed Clear Architects to create a new ‘Holistic Care Centre’ based on funds from a Department of Health grant that the practice assisted in achieving.

The new ‘Holistic Care Centre’ needed to be linked to an existing, listed building, enabling the hospice to provide a broader range of specialist services to an increasing number of local life-limited children.

Haven House

What We Did

Appointed by a local children’s’ charity, this was a demanding project close to the hearts of all who worked on it, at the practice through to suppliers and contractors.

The new building, annexed to the hospice’s existing listed building, was to provide much needed consultation rooms, flexible lecture/teaching spaces, music therapy room (supplied by the Amy Winehouse Foundation), a new reception area and further office facilities.

We created the annexe with a sense of real achievement in creating such a modern architectural building, but in understanding the significance of the building in providing improved facilities for the children and their families.

 

  • Location
    Woodford Green, Essex
  • Size
    540 square metres
  • Status
    Completed July 2014
  • Cost
    £415,000 (Dept of Health Grant)

Design Features

The annexe is separated from the Voysey Architecture of the main building by a glazed link, which not only separates the architectural periods but allows natural light to flood the internal circulation corridor below.

The cedar shingle cladding and sedum ‘living green roof’ was in direct response to the context it sits within, nestled between the surrounding Epping Forest and the locally listed White House.

The timber-cladded exterior also met the brief of providing a tranquil retreat for the children and their families.

This demanding build was completed within 14 months to adhere to Department of Health funding criteria.

This project has been shortlisted for a number of architectural awards and participated in the Open House London Festival 2014.

Featured In

Awards

Royal Institute of Chartered Surveyors
New London Architecture

Clear Architects was Highly Commended at the RICS East of England Awards for its work on Haven House.

Haven House was highly Commended by the New London Architecture (NLA) Awards in 2015.

Menu