Forest Rise

Aspirational Design

Despite featuring several poorly-conceived extensions, this dated but beautiful property immediately appealed to our clients.

We have been commissioned to refurbish and extend this wonderful house, embracing its superb location in the Loughton Green Belt.

Forest Rise

What We Propose

Our design solutions to this grand old beauty serve the needs of the family who now live here.

The project consists of 2 separate components: the addition of a partially-subterranean pavilion extension, which will house a swimming pool and wellness centre. The second element is the development of a new garage and an annex for the family’s grandparents to live in, in replacement of some old stables.

The property currently features several poorly-conceived extensions, which have been added over time and are to be removed on this complete overhaul.

There are many features unique to the property and we have embraced them; allowing the design to become a synergy of old and new to the best of architectural standards.

Other stunning contemporary projects include our Hill Road scheme.

  • Location
    Loughton
  • Size
    517 square metres
  • Status
    On site beginning of 2019
  • Cost
    Undisclosed

Situated within an area of Green Belt, it is important for the design to enhance the house’s visual appeal and blend with the leafy setting.

Keen to take a modern approach in terms of architectural style, the owners’ priority is to create an extension that will complement the generous proportions of the original dwelling. The project also seeks to establish a bright, light-filled interior.

Our proposal aims to enhance the visual appeal of the building via the creation of a contemporary extension that forms a modern complement to the house, rather than an architectural pastiche.

The pavilion-style addition will have smaller proportions than the existing extensions so that it sits subserviently against the main house. The addition of the new swimming pool zone will also open up the opportunity for the interior layout to be improved so it can better-suit the requirements of the family.

Design Features

  • An extension that is subservient in terms of its proportions to, and relationship with, the original house maintains the grandeur of the original property
  • A partially-subterranean pool pavilion will provide a subtle addition to the original property
  • A strong example of ‘old meets new’ architecture
  • The grandparents’ annex will allow different generations to live harmoniously alongside one another
  • The exterior materials palette for the new structures will provide a contemporary complement to the original building
  • A proposal to drop the existing ground floor to basement level allows for a voluminous double-height lounge
  • Energy performance will be boosted by the installation of a mechanical ventilation and heat recovery (MVHR) system in the annex and swimming pool pavilion
  • Eco credentials will be enhanced via the addition of 8 solar photovoltaic panels to the annex, plus solar thermal pods to the pool house
Menu