Driftwood

Contemporary Replacement Dwelling

An excellent example of considered and successful modern design

Driftwood More

What We Created

The ground floor is designed around a central viewing axis to ensure uninterrupted views from the principal entrance through to the rear garden, ending with views of a commissioned sculpture. This central atrium comprises an open plan kitchen-living-dining area that is carefully positioned to maximise the amount of natural daylight.

Our client wanted the house to see them into their retirement, so accessibility was key. The luxury master suite with a separate bathroom and walk-in dressing room, which opens out onto a new raised terrace, are therefore positioned on the ground floor. Access to this bedroom is achieved via our secretly detailed door in the cladding that runs outside to in and back outside!

The first floor has two large double bedrooms with en-suites and private terraces that look over a large expanse of living/green roof and the garden beyond. The darkened cinema room is situated upstairs, where the large galleried landing provides dual aspect views of the front and rear gardens. The large roof light floods this central area with natural light that gets right into the heart of the home.

With such a variety of living spaces, both internal and external, our clients are extremely excited about making Driftwood their home.

  • Location
    Loughton, Essex
  • Size
    392 square metres
  • Status
    On Site April 2018
  • Cost
    Undisclosed
Rear Elevation

The Existing House

More

Driftwood Design Features

  • Dramatic overhangs at ground and first floor levels create dynamic architectural features and brise soleil, which protects against solar gain
  • Large vertical window openings create a strong connection to the surrounding landscape, creating bold and contemporary elevations
  • Continuous cladding and timber ceilings and external soffits create an aesthetic flow that connects the house and the garden
  • A sunken fire creates a versatile outdoor space that can be used year-round
  • The rear of the house ‘floats’, a highly unique and inventive detail
play
Entrance Foyer
Menu