Debden Hall

Aspirational Design

The original Debden Hall dated back to the early 17th century. During its lifetime the building underwent several alterations, the most significant of which was conducted by Henry Holland in the late 1700s. The old manor house was tragically demolished after it was badly damaged in a fire in 1929.

Our proposal is to recreate a substantial mansion on this significant site and restore the magnificent grounds, thought to have originally been landscaped by Lancelot ‘Capability’ Brown. The project provides a legacy to Debden and the surrounding area for future generations, plus the enhancement of the immediate area – including the gift of 1.34 hectares of land to Epping Forest Countrycare as public land.

Debden Hall

What We Propose

We love the opportunity to create something  unique. This project allowed us to be truly creative, but with a reference to the location’s wonderful historic background.

The design has a strict symmetrical design, large sash windows, detailed parapets and cornice detailing. The overall appearance is classic and elegant, befitting a home of this stature. It has remained sympathetic to Henry Holland’s original designs.

Set over 3 floors, the property includes every modern luxury. The basement comprises an indoor pool, gym, games room and cinema. The centre-piece of the ground floor is the huge central hallway with an open staircase rising to all floors, a large kitchen-dining space, plus further reception rooms to complete the main living space. The top floor encompasses 4 well-proportioned bedrooms with ensuite and dressing facilities.

The design includes the restoration of the existing historic features within the grounds of Debden Hall. The gates and pillars will be sympathetically repaired and the tree lined driveway brought back into use. Terraces and a new kitchen garden established in close proximity to the main house complete the external scheme.

  • Location
    Debden, Essex
  • Size
    820 square metres
  • Status
    Planning Approved
  • Cost
    Undisclosed

Design Features

  • The external face of the building will use high quality traditional materials. Natural Portland stone with timber doors and windows will complement the unique location
  • A grand hallway with a feature stone staircase rising to all floors provides grandeur, as befits a building of this stature
  • The kitchen garden will be reinstated in a new location closer to the main house
  • The original Grade II listed gates and pillars will be repaired, in addition to the restoration of the historic tree lined driveway that will bring the main entrance back into daily use
  • A well-designed landscaping scheme will be incorporated, add value to the woodland in which the house sits
  • Management of the surrounding woodland will ensure that the biodiversity of the area is supported and allowed to flourish for future generations to enjoy

The gates now

More
Menu